Verhaal van een cliënte


"Voordat ik met Bemoeizorg te maken kreeg had ik er nog nooit van gehoord. In eerste instantie denk je aan een bemoeial. Maar het ligt wel even iets anders. De mensen van het Bemoeizorgteam proberen samen met jou de problemen op te lossen die jouw leven tot een puinhoop maken. Niet met medicijnen, maar heel eenvoudig door er voor je te zijn en naar je te luisteren."


"Ik had zo'n puinhoop van mijn leven gemaakt, zowel lichamelijk als psychisch. Na een ziekenhuisopname waren de lichamelijke problemen zover opgelost dat ik naar huis mocht om verder te herstellen. Dit ging gepaard met hulp van de thuiszorg en vriendinnen. In het ziekenhuis had ik al gezegd dat ik geen nazorg hoefde. Ik kon het wel alleen dacht ik. Na een dag of twee kreeg ik bezoek van Bemoeizorg. Iemand kwam met mij praten!"

"Doordat ik heel makkelijk een scherm om me heen bouw tegenover de buitenwereld ('tot hier toe en niet verder') verliep het eerste gesprek met Erna niet erg soepel. Maar ze bleef komen en maakte steeds een nieuwe afspraak. Na een aantal bezoeken verliepen de gesprekken steeds makkelijker en ik ging zelfs uitkijken naar haar bezoek. Ik had iemand gevonden die naar me wilde luisteren en niet het beschuldigende vingertje opstak. 'Ja dat komt ervan en eigenlijk is het allemaal je eigen schuld!' Nee, ze probeerde me duidelijk te maken dat ik uit het diepe dal kon komen waarin ik zat. Ze prikte als het ware door mijn scherm heen en wist dingen lost te maken, die ik heel ver weg gestopt had. Deze gesprekken waren soms heel erg emotioneel voor mij, maar het luchtte wel op. Jaren had ik over bepaalde problemen niet kunnen en willen praten, maar door Erna's luisterend oor lukte het."

"Erna heeft me ongeveer een jaar begeleid. Een jaar waarin ik dankzij Bemoeizorg mijn leven weer enigszins op de rails heb gekregen. Ik ben er nog niet, maar ook dat laatste stukje gaat lukken met hulp van Erna. Daar ben ik van overtuigd en dan hoop ik de puinhoop opgeruimd te hebben.
Bemoeizorg, het woord zegt het heel duidelijk. Men bemoeit zich met je, maar met heel veel zorg voor jou als persoon. De manier waarop ik met hen kennis heb gemaakt was niet prettig. Maar ik ben heel erg blij dat ze er zijn, zonder hun hulp had ik het niet gered."
# #
#
# #